Syksyssä puhaltavat uudet tuulet, sillä minusta tulee opiskelija pitkästä aikaa. Aloitan avoimessa yliopistossa kirjoittamisen perusopinnot. Minut valittiin Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kautta, ja opinnot kulkevat Turun yliopiston vaatimusten mukaisesti.

Tunnelmani ovat sekä innostuneen odottavia että jännittyneitä..

Muistikirja odottaa valmiina kirjoittamisen perusopintoja. Turun yliopiston vaatimusten mukaiset opinnot Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kautta alkavat lokakuussa.

25 opintopisteen laajuiset perusopinnot käsittävät viisi kurssia, ja luovan kirjoittamisen (runon, proosan ja draaman) lisäksi ensimmäinen kurssi on perusteista ja yksi käsittelee tieteellistä kirjoittamista. Siitä saa eväitä yhtä hyvin blogin tai muun asiatekstin kirjoittamiseen.

Aiemmissa kirjoittamisen opinnoissa olen keskittynyt minua kiinnostaviin osioihin ja sivuuttanut kepoisesti esimerkiksi juuri draaman kurssin. Opettaja sanoi kauniisti, että ennakkotehtävissä oli raakileita.

Nyt kunnianhimoni on herännyt.

Opintojaksoista saa arvosanan. Paras on 5, ja siinä arvioidaan aktiivisuuden lisäksi lahjakkuutta. Aktiivisuus ja oma edistyminen ovat tärkeitä piirteitä, samoin se, miten ottaa vastaan palautetta ja millä tavalla antaa sitä toisille kirjoittajille.

Vähintään hyvät tiedot (3) tarvitsee, jotta voi jatkaa aineopintoihin tai hakea sanataideohjaajan koulutukseen.

Sanataideohjaajan koulutus olisi yksi tavoitteeni. Niitä järjestetään Suomessa useita; joihinkin riittää kirjoittamisen perusopinnot, kun taas toisiin on oltava myös aineopinnot suoritettuina. Tämä on pitkän tähtäyksen suunnitelmani: pitäisikö vielä vaihtaa alaa tai hankkia toista kautta toimeentuloa edes osittain, ellei fyysiseen työhön enää myöhemmin pysty? Ehkä nyt olisi aika aloittaa.

Toisaalta hain kirjoittamisen perusopintoihin vähän sillä mielin, että kokeilen, mitä kirjoittamisestani oikeasti tulee, ja sitten voin lakata haihattelemasta ja haaveilemasta.

Kirjoittaminen on minulle sekä rakas harraste että luonteva tapa ilmaista itseäni. Silloinkin kun puhelimella yleensä soittivat muutkin kuin äiti, kirjoitin mieluummin viestin tai kirjeen kuin nappasin luurin käteeni kynän sijaan.

Opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa. Lähiopetusta on Zoomissa kaikkiaan kymmenenä viikonloppuna lukuvuoden mittaan jo pidetyn alkuinfon lisäksi. Kirjoittamisharjoituksia ja kirjallisuutta.

En ole päätoiminen opiskelija, vaan sujutan opinnot arjen lomaan. Jokainen osio vaatii noin 137 tuntia työtä, ja lähiopetukseen kuluu siitä 24 tuntia. Loppu on kai sitten omaa työtä kirjoittamisharjoitusten ja lähdekirjallisuuden parissa.

Lueskelen jo innostuneena paria opusta, jotka kuuluvat johdantokurssiin. Toista niistä esittelin jo Instagramissa. Huomaa kirjakeskiviikossa ajoittain vilahtava aihetunniste #KirjojaKirjoittamisesta ja seuraa sitä, niin näet uudet vinkit. Myös Instagramista löydät minut nimellä @annanaamusivut.

Millaista kokemusta tai taustaa sinulla on kirjoittajakoulutuksesta? Mitä ajattelet, miten tarpeellista se on?

Annathan vinkkisi töissä käyvän opiskelijan arkeen. Kiitos etukäteen!