Kirjoittajan alkuharjoitukset – Kirjoittajaklubi, #kirjoittajanvuosi2021 ja muut vinkkaavat

Haluaisit kirjoittaa, mutta on vaikea päästä alkuun. Mikä neuvoksi?

Jos olet seurannut Annan aamusivuja Instagramissa, olet saattanut nähdä seuraavat vinkit. Kirjoittajaklubin webinaareissa ja kursseilla olen ottanut onkeeni vaikkapa sen, että rentoutan kroppaa hetken. Muitakin hyödyllisiä juttuja olen kokeillut viime aikoina ennen kuin olen alkanut kirjoittaa, onpa käsillä ollut kurssitehtävä, blogiteksti tai oma tarinanpalaseni.

Kiinnostavaa kyllä, jotkut Instagramissa keskustelijat kokivat, että on parasta käydä vain suoraan työhön, sillä valmistautuminen korottaa kynnystä. Jos sinä puolestasi kaipaisit vähän vauhtia tai virittäytymistä ennen kuin hyppäät, kokeile jotain seuraavista ja jaa omat tapasi ja vinkkisi kommenteissa.

Rentoa voimaa

Tee rentoutumisharjoitus. Aloita varpaista tai päälaesta ja ajattele jäsenet rennoiksi yksitellen. Päästä jännitys hartioista lomalle ja hengitä syvään, tunne, miten ilma virtaa keuhkoihin ja happi jokaisen pikkuisen suonen päähän.

Kuuntele musiikkia. Vaikka kirjoittaisitkin mieluiten hiljaisuudessa, valitse hetki mieluisia säveliä ennen kuin aloitat. Voit kuunnella sinulle mieluisinta kappaletta tai etsiä tarvittavan ja tekstin aiheeseen tai ilmapiiriin sopivan sävelmän.

Yhdistä edelliset ja tee aluksi hetki tunneliikuntaa. Pane musiikki soimaan ja anna sen viedä. Liiku sen mukana ja avaa ajatukset ja sisin näin.

Kipaise hetkeksi parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa tai kävele talon ympäri.

Tyylistä toiseen

Mitäpä jos ennen kirjoittamista lukisit vähän? Alitajunta poimii toisen kirjoittajan ilmaisusta jotain. Ja jos ei hetki lempikirjan tai uutuusherkun parissa rentouta, niin mikä sitten?

Kirjoita toisenlainen teksti. Jos sinulla on asiateksti tai työelämässä tarvittava kirjoitustyö, laadi ensin runo tai pikkuruinen tarina, vaikkapa sata sanaa käsittävä raapale. Tai sopisiko aamusivuharjoitus kirjoittamisvaiheen aluksi? Tai haluatko kirjoittaa runon? Raapusta vähän aikaa päiväkirjaa tai vaikka blogitekstiä.

Käytä aistejasi kirjoittamisen apuna. Kirjoittamisen iloa sinulle!

Käytä aistejasi, tee aistiharjoitus!

Varsinkin jos olet visuaalinen ihminen, nojaudu kuvien voimaan.

Ota puhelimesi galleriasta esiin uusin tai lempikuvasi. Pidä muistikirjan välissä tai työpöydällä sinulle rakasta kuvaa. Katsele ja mieti sitä ennen kuin alat kirjoittaa.

Tai kuvittele lempipaikkasi, jokin, missä sinun on mukava ja turvallinen olo. Miltä siellä kuulostaa? Onko siellä luonnon ääniä? Onko hiljaisuus paljonpuhuvaa? Kehrääkö kissa, laulaako lintu tai lapsi? Luettele, mitä näet. Mitä värejä ympärilläsi on? Mitä maistat, miltä tuoksuu? Mitä kosketat ja miltä tuntuu hypistellä ympäristöäsi? Halasitko puuta? Kiipesitkö puuhun?

Voit vielä kirjoittaa aistimuksistasi viisi minuuttia. Sitten onkin aika käydä varsinaisen tekstin pariin.

Nauti! Kirjoittamisen iloa sinulle!

P.S. Osa mainitsemistani konsteista on tullut minulle tutuksi Kirjoittajaklubin kursseilla ja webinaareissa. Minulla on meneillään vuoden kestävä #kirjoittajanvuosi2021. Kirjoittajan vuosi -koulutukseen voi valita Kirjoittajaklubin kursseja, pari kertaa saa omalle tekstilleen palautetta (sen lisäksi mitä kurssialustalla keskustellaan), enkä kaikesta vielä tiedäkään.

Tammi-helmikuussa minulla on ollut kaksi kurssia, joiden mittaan on pohdittu kirjoittajan unelmia ja työstetty bloggaamista. Kun Annan aamusivut -blogi oli ajankohtainen unelma, joka alkaa toteutuakin, tuo oli minusta sopivin yhdistelmä alkuun.

Vaikka olen aika kokenut blogikirjoittaja, olen oppinut paljon siitä, miten suunnitella ja työstää blogia tavoitteellisesti ja kuinka kirjoittaa blogiartikkeleita lukija, kohderyhmä, mielessään. Olen oppinut paljon, vaikkei kirjoittajan itsetuntoni usein nikotuskohtauksia saakaan. Suosittelen!

Käy katsomassa Kirjottajaklubin tarjontaa täältä. Annan aamusivuja voit seurata Instagramissa.

Kirjoittamisen iloa juuri sinulle!