Listaa ilonaiheita ja silmukoi jokin niistä tarinaksi

Mitä tapahtuu, jos kirjoittamisesta tai luovuudesta ylimalkaan katoaa ilo? Voimat hupenevat ja koko jutusta tulee vääntämistä.

Puhun paljon kirjoittamisen ilosta ja toivotan sitä muille. Sinnikkäällä puurtamisella on paikkansa, varsinkin kun työelämän teksti, artikkeli tai blogikirjoitus tai kustantajaansa odottava kirja on saatava etenemään. Eivät ne jutut ole tuulesta temmattuja, että kirjailijan luovuus herää joka aamu kello yhdeksältä työpäivän alussa… (Kellonmäärästä päätellen se joku kirjoittikin päätyökseen sen sijaan että virkatunnit tienaisi elantoaan muualla.)

Vaan luovuutta ja iloa voi herätellä kirjoittamalla aluksi jotain aivan muuta. Jos sinulla on raportti tai lausunto tehtävänä, raapusta ensin runo. Valitse vaikka pari uutisotsikkoa ja lisäile väliin muutama sana. Tai kirjoita pätkä keskustelua tai aistiharjoitus ennen kuin siirryt päivän runosäkeisiin.

Kokeillaan tällä kertaa muokata ilonaiheita. Jos kirjoitat kiitollisuuspäiväkirjaa, tämä syventää sitä. Mikäli kynäkammo vaivaa, kokeile selättää se seuraavasti.

  1. Laadi ajatuksissasi tai paperille lista ilonaiheista. Käytä vaikka luetelmaviivoja.
  2. Luettelosi on tukiranka. Lisää siihen lihaksia, anna kaaria ja kumpuja. Lihota tekstiä.
  3. Silmukoi! Lisäile. Valitse yksi tai kaksi kohtaa, joista neulot palmikkokuvion. Käytä aisteja, havainnoi. Anna palmikon kohota neuleen sileästä pinnasta niin, että lukija tuntee sen.
  4. Käytä kynäkameraa! Mitä näet, kuulet, miltä tuntuu ja tuoksuu? Näkeekö lukija kuin elokuvan kohtauksen, vai onko hänellä puiseva selostus silmissään?

Kirjoita ilosta mieleisesi teksti, onpa se tarina tai runo tai vaikka kirje.

Käythän jakamassa ilosi meille muillekin. Seuraa aihetunnistetta Instagramissa ja merkitse se julkaisuun, jos haluat jakaa tekstisi. Niille on tilaa myös Annan aamusivujen Facebook-sivulla. Kiitos kun olet jakanut juttujasi siellä!

Miksi ilo on sinulle tärkeää? Miten pidät sitä yllä? Mistä huomaa, kun ilo on kadota?

Kirjoittamisen iloa sinulle!