Aamusivut, monille tuttu Julia Cameronin ideoima harjoitus, on oiva tapa purkaa luovuuden esteitä.

Jos seuraat Annan aamusivuja Instagramissa,, tiedät, että meneillään helmikuussa 2022 on aamusivut-teemaviikko. Edellä linkki tiliini ja aamusivut-kohokohtaan, jossa julkaisut ovat tallessa. Kokoan tähän blogikirjoitukseen viikon aikana käsiteltyjä aiheita.

Kirjoitetaan aamusivut yhdessä Sydämen sunnuntaina! Ja muistathan , että viikoittaisten harjoitusten valikoimaan voit palata aina, kun haluat.

Jumittaako luovuus?

Saat kirjoittaa tajunnanvirtaa. Voit kirjoittaa vain itsellesi, ja on hyvä, jos jätät sivut taaksesi etkä palaa tekstiisi ainakaan pariin viikkoon. Näin tukit sisäisen kriitikkosi kidan. Lannistuminen ei nielaise sinua eikä kynääsi.

Aamusivut voi olla päiväkirjamaista juttua tai unipäiväkirja. Voit kirjoitella listausta siitä, mitä sinä päivänä on edessä. Pitääkö mennä töihin tai pestä pyykit? Millainen olo? Energinen, särkyinen, innostunut, ihan ok?

Jos et tiedä, mitä kirjoittaisit, kirjoita niin. Olet aloittanut!

Alkuun pääset vaikkapa esittämällä itsellesi kysymyksiä. Mistä kirjoittaisin? Miten nukuin ja muistanko, mitä unta näin? Mitä on aamupalaksi? Voin kirjoittaa runon, mistä? Miksi minusta tuntuu tältä? Miten voin korvata ajatuksen toisella?

Kannattaako kokeneen kirjoittajan kirjoittaa aamusivut?

Jos oma kirjoittamisesi yleensä on hyvässä vauhdissa ja luovuutesi auki, pidä silti kiinni tavastasi kirjoittaa aamusivut. Voit kirjoittaa muuta. Onhan joka tapauksessa todennäköistä, että ajan mittaan aamusivujesi luonne muuttuu.

Käytän aamusivuja satunnaisen turinoinnin ja unikuvien lisäksi ainakin seuraaviin:

  • Suunnittelen somen sisältöä. Ehkä olen saanut haasteen, jossa on monta kohtaa muistettavana, Millainen on kirjakeskiviikon lukulista lähiviikkoina ja mitä haluan opuksista mainita? Mitä yksityiskohtia on laatimani teemaviikon ohjelmassa tai keksimässäni kirjoittamishaasteessa?
  • Ideoin ja hion kirjoittamisen perusopintojen kurssitöitä. Minkä tehtävän valitsen runotarjottimelta? Haluan vaihtaa tarinani otsikon. Mikä olisi hyvä? Entä vielä parempi? Millainen dialogi henkilöille käy? Miten hahmon tunnuspiirteet ilmenevät puheessa ja teoissa?
  • Kirjoitan ideavirkkeitä ja sanalistoja. Pohdin, millaisia juttuja haluaisin kirjoittaa.
  • Ikuinen rakkauteni: pähkäilen ratkaisua tai päätöstä ja listaan plussat ja miinukset.
  • Annan alitajunnalle tehtävän ennen nukahtamista ja kirjoitan, mitä se on kehrännyt kokoon.

Millainen on sinun aamusivuhetkesi?

Arki sanelee ehdot usein niin, että kyhään aamusivuja ja haron työkamppeita käsiini. Yleensä pyrin kirjoittamaan aamusivut ennen kuin teen juuri mitään muuta.

Jos kolme sivua tuntuu mahdottomalta, tärkeää pn kirjoittaa edes jotain. Yritä kyhätä jonkinmoinen pätkä yhteen menoon. Saatko nipistetyksi viisitoista minuuttia?

Eikö mitään tapahdu ilman kahvia? Keitä ja nauti rauhassa kahvit. Aamusivut on hyvä hetki. Tee siitä mahdollisimman mukava.

Rauhallisina aamuina minusta on ihanaa istahtaa lukutuoliin kuuman juoman ja kissan kanssa. Silloin nautin rauhasta ja erityisestä ilosta.

Kirjoittamisen iloa sinulle!